Пропускане към основното съдържание

Декларираме заемите от приятели, ако са над 10 бона


Изискването не важи за банковите кредити

Новини
Физическите лица трябва задължително да декларират получените парични заеми в годишната данъчна декларация за 2014 г., ако тези заеми надвишават определена сума. Изискването обаче не задължава гражданите да декларират банковите си кредити, припомниха вчера от НАП.


Физическите лица трябва да попълнят подоходна декларация, ако през 2014 г. са получили парични заеми, чийто общ размер надхвърля 10 000 лв. и към 31 декември 2014 г. част от тях са непогасени.

На обявяване пред НАП подлежат и всички непогасени остатъци по заеми в периода от 2009 г. до 2014 г., ако общият размер на остатъците

към 31 декември 2014 г. е над 40 000 лв.

Пред НАП физическите лица трябва да обявят не само получените заеми, но и предоставените такива. В декларацията за доходите, която се подава до 30 април тази година, се посочват предоставените парични заеми през 2014 г., ако общият им размер надхвърля 10 000 лв. и към края на годината част от тях са непогасени.

Заемите, които са предоставени през предходните пет години също трябва да се декларират, ако общият размер на остатъците към 31 декември 2014 г. е над 40 000 лв.

Получените или предоставените парични заеми тази година се декларират

в отделно приложение – При­ло­жение № 11

което е неразделна част от образеца на годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица.

Годишната данъчна декларация може да бъде изтеглена от интернет сайта на НАП - www.nap.bg. Формулярите се подават до 30 април 2015 г., като декларираният данък за довнасяне по декларацията трябва да бъде внесен в същия срок.

Повече информация, както и помощ при попълване на данъчните декларации клиентите на НАП могат да получат на информационния телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.

Източник:
в. Монитор
Снимки:БГНЕС

Коментари

Популярни публикации от този блог

Данъчно облагане на изплатен наем от самоосигуряващо се лице, което е собственик на ЕООД

Следва ли да удържа, декларира и внася данък от посочения наем от самоосигуряващо се лице, което е собственик на търговско дружество и е платец на доходи от наем, когато: ползва наетия имот само за жилищни нужди, и когато ползва наетия имот и за дейността, за която е регистриран като самоосигуряващо се лице. Становище на НАП от м.май 2017 г.: В чл. 44 от ЗДДФЛ се изисква авансовият данък за доходи от наем да се удържа и внася при изплащане на дохода от платеца, когато той е предприятие или самоосигуряващо се лице. Така механизмът за авансово облагане на тези доходи се доближава в максимална степен до възприетия за доходи от извънтрудови правоотношения. Когато платец на дохода /наемател/ е предприятие или самоосигуряващо се лице, авансовият данък трябва да се определя и удържа от предприятието или самоосигуряващото се лице, а когато платецът на дохода е физическо лице – наемодателят ще има отново задължението да определя и внася авансовия си данък. В тази връзка определянето и

Регистрация по ЗДДС

Регистрация по ЗДДС Регистрацията по ЗДДС е задължителна и по избор . На регистрация по този закон подлежи всяко данъчно задължено лице, което е установено на територията на страната и извършва облагаеми доставки на стоки или услуги.  На регистрация по този закон подлежи всяко данъчно задължено лице, което не е установено на територията на страната и извършва облагаеми доставки на стоки или услуги, различни от тези, по които данъкът е изискуем от получателя. Задължителна регистрация Задължителна регистрация при достигане на облагаем оборот от над 50 000 лв. (чл. 96, ал.1 от ЗДДС). Данъчно задължено лице с облагаем оборот 50 000 лева или повече за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец е длъжно в 7-дневен срок от изтичането на данъчния период, през който е достигнало този оборот, да подаде заявление за регистрация по този закон. Когато оборотът е достигнат за период не по-дълъг от два последователни месеца, включително текущия, лицет

9-те най-големи грешки в CV-то, които „убиват” шансовете за интервю

9-те най-големи грешки в CV-то, които „убиват” шансовете за интервю Автор: Яница Бояджиева Вероятно сте писали и пренаписвали CV-то си толкова много пъти, че вече мислите, че знаете всички клопки, които „убиват” шансовете за интервю.